Helenas Höns & Keramik

2001 köpte jag mig en drejskiva i Kristinehamn på blocket och började bygga upp min verkstad i Sollentuna med diverse utrustning och glasyrer. Under årens lopp så ha det blivit mycket experimenterande med glasyrer och olika mönster men de sista åren har jag mest koncentrerat mig på formspråket och funktionen av mina alster. Att arbeta fram en vacker form och kunna kombinera det med att godset ska vara funktionell blir en utmaning och något som jag kan arbeta med länge och finna enorm glädje i.

Stengods

Jag har valt att arbeta med stengods-lera som bränns i en högra temperatur och därför är starkare än lergods. Jag kombinerar det med någon glasyr som passar den lera som jag använder. Jag är väldigt förtjust i bruna leror eftersom jag gärna vill att leran ska synas samtidigt som en fin glasyr gör godset användbart och lätt att hålla rent. Just nu (våren 2024) håller jag på att experimentera med oxider som dekoration och det är väldigt roligt att dekorera på fri hand ungefär som att måla med akvarell.

Hönsen är ett eget kapitel.

Varför jag började göra höns vet jag inte idag men jag vet att jag fortfarande tycker att det är charmiga djur, deras knasiga, struttiga sett att röra sig på är roligt att försöka fånga och jag har en mycket personligt relation med hönsen när jag formar dom. Plötsligt kan en höna bli ”levande” när jag formar henne med händerna och jag vet precis hur hon ska se ut. Att hönsen sen skulle bli så populära kunde jag inte tro utan att dom mest var roliga för mig själv men det är något jag är väldigt glad för och jag vet att dom skänker glädje ute i trädgårdarna.

Utbildningar och utställningar:

Hantverkspedagoglinjen på Nyckelviksskolan – 2 år
Privat keramikkurs – Lasse Östman – 1 vecka

2016 – utställning – Ateljerundan på Björkö

2021 – utställning – Ateljerundan på Björkö

2023 – utställning – Ateljerundan på Björkö

2024 6/7 – separatutställning på Kröns Handelsträdgård i Älmsta